woensdag 7 december 2011

Tolle Lege!

Laatst begon ik op een verjaardagsfeestje bij goede vrienden over de twee boeken die wij aan het einde van het jaar zouden laten verschijnen. Mijn protestant en Van kansel naar barak. De reacties liepen uiteen van: ‘Ach, protestantisme, leuk. Geef de worst eens door’ tot ‘Boeken? Anno nu? Boeken uitgeven? Terwijl half Nederland niet meer leest en de andere helft E-read?’
Aan de paar aanwezige jongelui heb ik eerst uitgelegd wat boeken ook maar weer waren, waarmee ik mezelf toch behoorlijk confronteerde met mijn eigen status als dinosaurus. Maar feit is feit, ik heb liever een kast met boeken dan een Billy met E-readers. ’t Is niet anders.

Dus samen met de andere sauriƫrs ben ik best opgetogen over die boeken. Het eerste is een bundeling van korte artikelen van auteurs die gevraagd zijn om over hun favoriete protestant van de afgelopen veertig jaar te schrijven. Het HDC bestaat immers veertig jaar, vandaar. Moeiteloos wist George Harinck meer dan vijftig schrijvers bijeen te krijgen voor een erg aardig portrettenboek. Dus protestantisme is nog steeds, ook leuk!

Het andere boek is serieuzer van aard. ’t Gaat over predikanten die in de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen terecht zijn gekomen en daar veelal zijn omgekomen en de herdenkingscultuur van na de oorlog. Een bijzonder boek dat aantoont dat het laatste over de Tweede Wereldoorlog nog steeds niet gezegd is. Het boek verschijnt op 14 december a.s. en wordt gepresenteerd in Kamp Amersfoort.

Boeken, het mag een aflopende zaak zijn, maar zolang we in de studiezaal vitrines te kort komen voor wat er de afgelopen veertig jaar in en rond het HDC werd uitgegeven, zolang er nog levendige belangstelling is voor bijvoorbeeld de twee titels die ik net genoemd heb, zolang heb ik er nog wel vertrouwen in.
Zoals het was wordt het nooit meer. Maar niets wordt wat het ooit was. En dat is maar goed ook. Wat stil staat versteend en misschien worden boeken ooit de kleitabletten van nu. Maar voorlopig nog even niet. Hoe stond het ook al weer boven oude recensierubrieken: Tolle Lege!

Mijn protestant. Persoonlijke ontmoetingen onder redactie van George Harinck
ISBN 978 90 72319 31 9
Prijs €15,00 (incl. verzendkosten)
Bestellen via hdc@vu.nl of +31(0)20 598 5274. Zie ook www.hdc.vu.nl

Van kansel naar barak. Gevangen Nederlandse predikanten en de cultuur van herinnering. Verschijnt bij Uitgeverij Meinema te Zoetermeer.
ISBN 978 90 211 4312 5, prijs ca €18,90
www.uitgeverijmeinema.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten