maandag 24 juni 2013

There’s a riot going on... de VU, de geschiedenis en verder

Sly & The Family Stone’s There’s a riot going on knalt uit de speakers als je ‘Bezet’ aanklikt in de Beeldbank van de Bibliotheek van de Vrije Universiteit. Het is 1972 en ook aan de VU pikken studenten het niet meer... Actie dus. Arie van Genderen heeft het vastgelegd en nu is het digitaal beschikbaar.

Sinds eind vorige week staan er in de beeldbank naast historische films een eerste selectie van de videobanden die ooit aan de VU werden gemaakt. Meer dan 100 films en videobanden zijn gedigitaliseerd en raadpleegbaar (BeeldbankVU). Van bouwfilms en het slaan van een eerste paal tot een diapresentatie over de ‘ondergang van het VU-busje’, van voorlichtingsfilms tot de viering van de honderdste Dies Natalis in 1981, van de Wetenschapswinkel (kom daar anno-nu nog maar eens om) tot de Griffioen en optredens van het VU-koor, het is slecht enkele muisklikken verwijderd.

De beeldbank is een werk in uitvoering, metadata zullen nog worden aangevuld en verbeterd en er zullen regelmatig nieuwe bestanden worden toegevoegd.

Onnodig te zeggen dat we hopen op veel kijkers. En veel commentaar. Elke aanvulling of verbetering is welkom. En wellicht zijn er kijkers die zich ineens realiseren zelf opnamen gemaakt te hebben van typische ‘VU-gebeurtenissen’. Neem in dat geval even contact met ons op. Tot die tijd: veel kijkplezier!

Op 20 juni hebben we voor een groep van ongeveer zeventig belangstellenden, professionals en liefhebbers een aantal van deze films gedraaid. Dat gebeurde aan het einde van een middag over VU geschiedenis, georganiseerd door de Historische Commissie om de geschiedenis van de VU weer eens extra onder de aandacht te brengen en ter gelegenheid van de benoeming van Ab Flipse als universiteitshistoricus eerder dit jaar.
Prof.dr. Fred van Lieburg, voorzitter Historische Commissie Vrije Universiteit, prof.dr. Frank van der Duyn Schouten, rector magnificus Vrije Universiteit, drs. Ab Flipse, universiteitshistoricus, drs. Sebastien Valkenberg, accountmanager erfgoed, prof.dr. Pieter J.D. Drenth, emeritus-hoogleraar psychologie, oud-rector, oud-president KNAW en uw archivaris voerden het woord over wat er zoal komt kijken bij geschiedenis. De wil, de ambitie, de noodzaak, de digitale en papieren bestanden (laten we die vooral niet vergeten!) en de plannen van Ab Flipse. Wie Ab wil leren kennen of op de hoogte van zijn plannen en acties wil blijven twittere. Dat kan via @VUhistoricus.
Ab noemde die middag een aantal zwaartepunten en thema’s, waarbij hij de nadruk wil leggen op de recente geschiedenis, dat wil zeggen vanaf de jaren vijftig. Het begin van grote veranderingen in universitair Nederland. Hij noemde speciaal vijf aandachtspunten: de verhouding tot andere universiteiten; wetenschapsbeleid en specialisatie vs. vorming; de VU als Amsterdamse universiteit; het studentenleven; en de eigen identiteit van de VU vanaf de jaren zestig. Een mooi programma. Ik heb er alle vertouwen in: Op naar de toekomst, op naar de geschiedenis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten