donderdag 20 oktober 2011

't Is veertig en 't twittert

We bestaan veertig jaar. We, dat is het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden), opgericht in mei 1971, op initiatief van de VU-bibliothecaris J. Stellingwerff (1924-2010) en de rector magnificus W.F. de Gaay Fortman (1911-1997). De hele geschiedenis van het Centrum en hoe we ons feestje gaan vieren zal nog wel eens in full colour worden opgeschreven of is elders op de webpagina’s terug te vinden. Mij gaat het even om de vitrines van onze studiezaal. Onze? Nu ja, de zaal die we delen met de afdeling Bijzondere Collecties.
In die vitrines liggen, in modern jargon: ‘dooie bomen’, boeken dus. De boeken uit de afgelopen veertig jaar HDC. De boeken van de vaste staf, van tijdelijke medewerkers, van freelancers, van vrijwilligers kortom van allerlei mensen die dit gemeen hebben dat ze op de een of andere manier aan het Centrum verbonden zijn (geweest). De vitrines liggen vol, stampvol, en er is zelfs nog meer. Veel meer.
Opschepperij? Nou en of! En dat mag ook wel, eens in de veertig jaar. Mijlpalen zijn er om even halt te houden en tevreden achterom te kijken. Maar dan weer gauw over tot de orde van de dag, er moeten studenten worden opgeleid, congressen worden bedacht en boeken worden geschreven.
Op naar de vijftig jaar, wanneer er naar verwachting een paar vitrines moeten worden bijgeplaatst. Of zou het dan allemaal digitaal geworden zijn? Zelf ben ik nog geheel van het papier, kan ik niets aan doen, is iets uit mijn jeugd, dus ik reken op extra vitrines. Maar zeker weten? Voor de veiligheid sluit ik met: volg ons op twitter!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten