maandag 12 december 2011

Een praktische oplossing bestaat aan de Vrije Universiteit...

’t Zal niet op elke koffietafel liggen of massaal mee worden genomen in de trein, maar dat hoeft ook niet. ’t Is een vakblad. En het gaat over archieven. In het sinds 1892 verschijnende Archievenblad, uitgegeven door de Koninklijke Vereniging van Archivarissen (KVAN), jaargang 115, nummer 10 (december 2011) staat een stuk van Jac. Biemans en Ruud Yap: ‘Archiefrat of boekenwurm? Geschiedenisstudie en archiefonderzoek’.
Met, zeer citeerbaar:

Een praktische oplossing bestaat aan de Vrije Universiteit, waar studenten een archiefstage kunnen doen. Er is een goede relatie met het Protestants Documentatiecentrum (dat aan de VU verbonden is). Daar kunnen studenten niet alleen kennismaken met archieven, maar ook daadwerkelijk een archief ontsluiten. De stagiair krijgt een archief toegewezen en de opdracht een toegang op dat archief te maken.

Dat blad mag eigenlijk op geen enkele koffietafel ontbreken! Niet alleen vanwege dat citaat, maar vanwege de inhoud van het hele nummer. Met Tomas van der Dunk en Maarten van Rossum over de (on)zin van archiefonderzoek, over NSB archieven, een nieuwe archiefopleiding en over ontsluiting, vernietiging en serendipiteit door Paul Klep en, nu ja lees het zelf.

Het blad is voor KVAN-leden, maar voor heilbegerigen is het te bestellen via bureau@kvan.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten