woensdag 2 juli 2014

ErfGoed!

Goed citeren verdient de voorkeur boven slecht bedenken; maar eerst bronvermelden! Het p-woord hang tegenwoordig al te rap om je nek.

Carl Stolker, Rector Magnificus en voorzitter van de Universiteit Leiden schreef een column in de SAE Nieuwsbrief van juni 2014 (nr. 39). Dat nummer staat nog niet op de website van de SAE, maar zal daar straks ongetwijfeld terug te lezen. Klik hier maar.

Die column is te goed om hier niet integraal te plaatsen, dus dat doe ik.

Bijzondere collecties: podium voor de universiteit

Als kersverse rector mocht ik vorig jaar de tentoonstelling Wereldschatten! Van Cicero tot Erwin Olaf openen in Museum De Lakenhal, naar aanleiding van het 425 jarig bestaan van onze Universiteitsbibliotheek. Voor het eerst – zo moet ik wel bekennen – werd ik op grootste wijze geconfronteerd met onze rijke bijzondere collecties.

Als rector ben je dan trots dat zo’n fantastische tentoonstelling mogelijk is. Bezoekers kregen een keur aan handschriften, foto’s, gedrukte werken, tekeningen, kaarten en prenten te zien. Uit alle
windrichtingen: Frankrijk, Italië, Nederland natuurlijk, maar ook China, Iran, Birma, en Japan. Uit alle tijden, althans werken vanaf de 9e eeuw tot nu. Van het kleinste boekje uit de bibliotheek tot het zwaarste object, een dertig kilo wegende charter. Van de brief waarin Willem van Oranje de Staten van Holland opriep een universiteit in Leiden te stichten tot een meterslang keizerlijk eerbetoon aan een Chinese minister. Prachtig!

Maar waarom heeft de universiteit al dit materiaal? Onze bijzondere collecties verrijken op een heel tastbare wijze het onderwijs: van studenten kunstgeschiedenis die originele tekeningen, grafiek en foto’s van de beroemdste kunstenaars bestuderen tot studenten geneeskunde en farmacologie die aan de hand van handschriften en oude drukken inzicht krijgen in de historische ontwikkeling van hun vakgebied. Het is voor studenten en docenten buitengewoon aantrekkelijk om dit authentieke materiaal te gebruiken voor onderwijs. De bijzondere collecties worden ook intensief gebruikt door onderzoekers, vooral binnen de geesteswetenschappen. Vele publicaties en monografieën hebben vorm gekregen in de leeszaal bijzondere collecties.

Het uitgebreide digitaliseringsprogramma maakt deze overweldigende rijkdom beschikbaar buiten de muren van de bibliotheek. Dit is een essentiële dienst voor onderwijs en onderzoek, waardoor teksten op nieuwe wijzen bevraagd kunnen worden. Maar het is ook een bijdrage aan onze samenleving om dit materiaal vrij toegankelijk te maken.

De bijzondere collecties leveren dan ook een specifieke bijdrage aan de maatschappelijke rol die de universiteit heeft. Door toegang te bieden tot uniek materiaal en door via lezingen, bijeenkomsten en tentoonstellingen wetenschappelijke inzichten op een eigen wijze te communiceren, creëren de bijzondere collecties een nieuw podium voor de universiteit en versterken zij de band met een breed en geïnteresseerd publiek.

Tot zover Carel Stolker.

Mooi hè? Ik zat die twee laatste alinea’s met een brok in mijn keel te lezen; aan en van de Universiteit Leiden kun je veel leren.

O ja, en de promotie van Ab Flipse komt voorbij in de nieuwsbrief en onze Willem de Mérodetentoonstelling en de afscheidstentoonstelling van Hendriekje Bosma en nog veel meer!

Om de SAE Nieuwsbrief te ontvangen volstaat het om een e-mail te sturen naar sae@uva.nl o.v.v. naam, adres, instelling en functie, dan komt het allemaal goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten