dinsdag 7 juni 2011

Nieuw Protestants Peil

5 januari 2008 de eerste, 27 juni 2009 de laatste. En nu compleet verzameld. Radiogeschiedenis op een DVD, alle 76 uitzendingen van Nieuw Protestants Peil om terug te luisteren op PC of MAC. Wim Berkelaar, George Harinck en Koos van Noppen begonnen in 2008 met een programma dat op EO radio 5, wekelijks aandacht vroeg en kreeg voor de geschiedenis van het Nederlands protestantisme. En zo belangrijk, interessant en leuk het was toen het live de lucht in ging, zo belangrijk, interessant, leuk en nodig vind ik het dat het nu op DVD verkrijgbaar is. Om terug te luisteren, om na te slaan. Radioprogramma’s hebben door hun aard iets vluchtigs. Uitzenden, klaar. Internet en uitzending gemist helpen iets mee aan de verduurzaming, maar het blijft fragiel. Eric Dolpy, een van mijn helden, kon het zo mooi zeggen: ‘When you hear music, after it’s over, it’s gone in the air. You can never capture it again’.

Jawel, maar waar je inmiddels je nek breekt over muziek uit vervlogen tijden, in steeds weer andere verzamelboxen is het met het gesproken woord een stuk droeviger gesteld.
Maar nu dus ietsje minder. Zoals gezegd, alle 76 uitzendingen in eigen tijd terug te luisteren. Over Kuyper en Kohlbrugge, Over Klei en Geelkerken, over De Heer en Wolkers, over Gerretson en De Lange en over, nu ja, luister zelf maar.

De DVD verschijnt eind juni, is voor donateurs van het Centrum gratis en voor ieder ander te koop voor € 12,50. Mailtje naar dit adres, en de DVD wordt toegestuurd. Ergens vanaf eind juni hoor, dus nog even geduld hebben. Maar dan klinkt het 76 keer: Nieuw Protestants Peil, geschiedenis voor nu. Een programma onder redactie van George Harinck, Wim Berkelaar en Koos van Noppen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten